Alleen deze week nog 21% BTW korting - Vraag aan!
Tips onderhoud kunststof kozijnen schoonmaken

Schoonmaak tips voor
onderhoud kunststof kozijnen

Jouw kunststof kozijnen schoonmaken in de zomer: zo doe je dat

Wat zijn kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC. Dit is ook wel polyvinylchloride, wat goedkoop en eenvoudig te bewerken materiaal is. Het wordt vaak gebruikt als vervanger van hout of beton. PVC ontstaat door het samenvoegen van koolwaterstoffen. Hierdoor ontstaan kleine korreltjes waar vervolgens de kunststof kozijnen van gemaakt worden. PVC werd voorheen als slecht voor het milieu gezien, omdat er vooral loodhoudende stoffen voor gebruikt werden. Tegenwoordig is dit echter niet meer het geval, doordat er sinds 2006 strengere regels zijn omtrent het bewerken van polyvinylchloride. Sinds 2006 worden hier dan ook organische en op tin gebaseerde stoffen voor gebruikt.

Waarom onderhoud van kunststof kozijnen?

Hoewel het onderhoud voor kunststof kozijnen vrijwel summier is, is het zeker nodig om regelmatig de kunststof kozijnen te reinigen. Dit kun je eenvoudig zelf doen, maar je kunt hier ook een glazenwasser voor inzetten. Er wordt geadviseerd om minstens tweemaal per jaar de kozijnen schoon te maken. Je kunt dit doen doordat je de ramen gaat wassen. De zomer is hier ideaal voor. Wanneer je al de ramen aan het schoonmaken bent, zorg je ervoor dat er geen stof, zand of ander vuil op de kunststof kozijnen kan komen. Als het vuil in de kunststof kozijnen trekt, is het lastiger om dit eruit te krijgen dan wanneer je ervoor kiest om je kozijnen periodiek te onderhouden.

Hoe maak ik kunststof kozijnen schoon?

Je kunt je kunststof kozijnen heel eenvoudig schoonmaken. Het enige waar je op moet letten, is dat je geen chemische of agressieve producten hiervoor gebruikt. Het PVC dat voor kunststof wordt gebruikt is erg sterk, hetzij het wel gevoelig is voor agressieve middelen zoals spiritus, ammoniak of chloor. Dit mag je dan ook nooit gebruiken als je je kunststof kozijnen gaat schoonmaken.

Dit heb je nodig

Als je kunststof kozijnen gaat schoonmaken, heb je het volgende nodig:
– Een spons
– Een microvezeldoek
– Water
– Een milieuvriendelijke allesreiniger
– Een speciale PVC cleanup

1. Spoel het glas en de kozijnen af met water

Het eerste wat je doet, is het glas en de kozijnen afspoelen met water. Zo zorg je ervoor dat zand geen krassen kan maken op het glas.

2. Maak het glas en de kozijnen met een spons schoon

Wat je vervolgens doet, is het glas en de kozijnen schoonmaken met een zacht sponsje. De spons zorgt ervoor dat alle aanslag goed wordt opgenomen en is ook nog eens lekker zacht. Je kunt ook lauwwarm water gebruiken om eventuele vlekken los te weken. Je kunt werken met een milieuvriendelijke allesreiniger of met een speciale PVC cleanup. Zorg ervoor dat je geen stoomreiniger gebruikt, omdat dit witte vlekken veroorzaakt.

3. Reinig ook de onderdorpel

Zorg er ook voor dat je de onderdorpel van het kozijn reinigt. Deze heeft het doorgaans zwaar te verduren. Er stapelt zich snel vuil in op en ook kleine beestjes zoals spinnen zitten hier graag. De onderdorpel zit aan de onderkant van de kozijnen op vensterbankhoogte. Je kunt de onderdorpel eenvoudig reinigen met een vochtige spons en vervolgens met een microvezeldoekje afnemen.

4. Vergeet niet het hang- en sluitwerk te reinigen

Wat je ook zeker niet mag vergeten, is het reinigen van je hang- en sluitwerk. Zo zorg je ervoor dat de draaiende onderdelen van de kozijnen niet gaan piepen. Je kunt deze draaiende delen het beste afnemen met een vochtige doek. Ook kun je ze daarna nog inspuiten met een speciale teflon spray. Smeer de onderdelen nooit in met olie, want dit zal juist vuil aantrekken.

Aan de slag met het schoonmaken van jouw kunststof kozijnen

Je weet nu hoe je jouw kozijnen het beste kunt schoonmaken en wat je hier zoal voor nodig hebt. Wil jij meteen aan de slag? Zorg er dan voor dat je alles in huis hebt voor het schoonmaken van je kozijnen. Heb je meer vragen over het reinigen van je kozijnen of overige vragen over kozijnen? Schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder! Wij wensen je veel succes met onze tips.

Financiering tegen 0% rente