Alleen deze week nog 21% btw-korting Nu duurzaamheidslening tegen 0% rente - Vraag aan!
houten en kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen VS houten kozijnen

Wat zijn de verschillen?

De verschillen tussen hout en kunststof

Details van kunststof kozijnen zijn een stuk beter, de hoekverbindingen zijn uitstekend en niet verschillend per kozijn. Hier zijn alle hoekverbindingen identiek vanwege de nauwe productie van het kunststof. Bij hout daarentegen is niet elke verbinding hetzelfde door de verschillende nerven van het hout. Het gevoel van hout is voor bepaalde mensen erg van belang. Het blijft een mooie traditionele uitstraling om uw woning volledig te voorzien van houten kozijnen, alhoewel je deze looks met kunststof ook kunt creëren. Vaak is dit een persoonlijke kwestie waar uw voorkeur en wensen liggen.

Verkleuring, kunststof kozijnen verkleuren kunnen niet verkleuren, dit is bij hout wel een mogelijkheid. Bij hout kan dit ontstaan door kou en warmte, dit is uiteraard te vernieuwen door middel van onderhoud. Stevigheid, de stevigheid van kunststof kozijnen in vergelijking met houten kozijnen is veel steviger. Dit komt doordat de profielen van kunststof erg dik gemaakt kunnen worden.

Onderhoud, betreft onderhoud vereisen kunststof kozijnen nauwelijks tot geen onderhoud. De kosten qua onderhoud zijn bij houten kozijnen hoger. Vaak vereisen houten kozijnen om de 5 jaar weer een nieuwe verfbeurt, op loop van tijd gaat dit ook meer geld kosten. Bij kunststof kozijnen is aan te raden om een paar keer per jaar enkel de profielen af te nemen met een sopje, hierdoor blijven ze mooi.

Kunststof gaat langer mee dan hout, daarnaast zijn kunststof kozijnen ook te recyclen. Samengevat, kunststof kozijnen zijn duurzamer. Gemiddeld gaan kunststof kozijnen tot wel 70 jaar mee. Zodra deze levensduur voorbij is kan het materiaal worden hergebruikt voor nieuwe kunststof kozijnen.

Isolatiewaarde, kunststof kozijnen in combinatie met HR ++ glas zorgen ervoor dat uw woning uitstekend geïsoleerd is. Gemiddeld gezien ligt de U-waarde bij kunststof kozijnen hoger dan met houten kozijnen. Dit is wel afhankelijk van het kunststof kozijnen merk en profiel dikte.

Qua veiligheidsmaatregelen voor uw woning bieden kunststof kozijnen wat extra voordelen, zo werken kunststof kozijnen vaak extra brandvertragend waarbij hout erg gevoelig is voor brand.

Overeenkomsten tussen hout en kunststof

Het hang en sluitwerk van kozijnen zijn bij zowel houten als kunststof kozijnen met dezelfde scharnieren en klinken. Hier zit dus geen verschil.

Desondanks de vele voordelen en grote verschillen van kunststof kozijnen zijn er nog steeds mensen die kiezen voor houten kozijnen. Dit komt ook vaak door het goede gevoel wat houten kozijnen geven. Op basis van de grote verschillen raden wij mensen kunststof kozijnen aan, op lange termijn is dit een rendabele keuze voor uw woning. Het grootste verschil is uiteindelijk de onderhoud aan de kozijnen, dit kost bij hout namelijk meer werk.

Qozijn plaatst kunststof kozijnen van het A-merk Schüco en Veka, deze plaatsen wij in combinatie met zonwerende coating, raamdorpelstenen, vensterbanken, ventilatieroosters etc. Daarnaast worden de kozijnen standaard met HR ++ glas geleverd bij Qozijn.

Qozijn levert kunststof kozijnen alleen inclusief montage, om er zeker van te zijn dat de montage goed verloopt en hierin geen fouten ontstaan. Daarop bieden wij dan ook 10 jaar garantie.

Wilt u passend advies voor uw woning? Maak een afspraak met één van onze adviseurs!